Sivu L5.html / 9.9.2003 / (c) Johannes 050 596 2390
  YHDISTYKSIÄ

   STADIN SLANGI RY

   SÖRKAN GIBAT > KALLIO-SEURA
    1940 per. lähes 1.000 jäsentä
    Neljästi vuodessa Kallion linja -ilmaisjakelulehti
    Helsinginkatu 42 00530 Helsinki, puh. (09) 753 1212
    Pj Raimo Nenonen, puh. (09) 476 74346
    Taloudenhoitaja Saara E. Tolonen, puh. (09) 753 3561
    Seuran vuosijäsenmaksu on 30 mk
    A. SOISALON KIRJOITUS

   SLANGIJENGI

   KIRSTARIN JENGI RY

   LINJOJEN FRIIDUT JA KUNDIT
    Entinen Kaltsin kundit, per. 1984.

   KERHO "21"
    Sturarin Bakkiksen Valkassa, per. 1951.

   KUMPIKSEN JENGI


   PS.

   Slangi.nettiin tekeillä
   STADIN JENGIT (1900-2000) -niminen osasto.
   Kaikki apu on tervetullutta.

   * * *

   HELSINKI-SEURA RY
    Runeberginkatu 6 b B
    puh. (09) 454 3034, faksi (09) 449 046


   * * *


   SLANGIJENGI

    Vuonna 1994 Alueuutisten yleisönosastossa Tauno (Taukka) Humaloja, Väinö (Väiski) Lignell ja Edvard (Eddu) Janzon vaihtoivat mielipiteitä Stadin slangista, he myös tapasivat. Taukka ehdotti slangi-instituutin perustamista, Väiski taas esitti kutsun slangista kiinnostuneille ajatuksenaan, että eri puolilla kaupunkia syntyisi slangiporukoita.

    Kutsuun vastasi ainoana Pirkko (Pike) Periviita, joka pyysi työtovereitaan Tekla Raekalliota ja Juha Anttilaa mukaan tapaamiseen Ympyrätalon Rosa-kahvilaan. Väiski ehdotti joukon nimeksi "Slangijengi" ja että seuraavaan tapaamiseen kolmen viikon kuluttua jokainen kirjoittaisi slangilla "stoorin" ja se jaettaisiin kaikille. Näin kokousten ohjelmaksi vapaan jutustelun lisäksi tuli stooreissa esiintyneiden itselle outojen sanojen kysely ja slangin olemuksen ja erityispiirteiden pohdinta. Läksynä oli mm. käännöksiä suomesta slangiksi. Samalla virisi ajatus slangisanojen keräämisestä, ja otettiin yhteyttä Kotimaisten kielten tutkimuskeskukseen, mistä Jaakko Yli-Paavola tuli opastamaan.

    Vähitellen mukaan liittyi "slangigangstereiden" kavereita: Pekka Lehtisalo (s. 1958), Mauno (Manu) Valkeinen (s. 1930), Matti (Masa) Hyppönen (s. 1930), Arne (Arska) Soisalo, Matti (Masa) Posa, Raija Tervomaa, Erkki Johannes (Eki, Kauhis) Kauhanen, Jukka (Skimba) Lyly, Maarit (Maari) Fabritius ja Pekka Rosen. Tapaamispaikaksi on vakiintunut Helsingin yliopiston kirjaston kahvila, jonne kokoonnutaan tiistaisin töiden jälkeen noin neljän viikon välein.

    Jengiläiset ovat kirjoituksillaan ja muisteloillaan osallistuneet mm. Helsingin historia -projektiin, antaneet palautetta ja materiaalia Slangi.net'iin ja olleet Maarin haastateltavina Katumuisti-projektiin (www.katumuisti.net). Parhaillaan aloitellaan Raimo (Rami) Parikan kanssa Kansalaismuisti-projektin http://www.valt.helsinki.fi/staff/parikka/kontio.htm) materiaalin keräämistä ja työstämistä. Enemmistö slangijengiläisistä kuuluu Stadin Slangi ry:hyn, ja perinnelehti Tsilaria luetaan ahkerasti. Pienellä, epämuodollisella "Katukielen seuralla" tuntuu olevan paikka joukkotapahtumia järjestävän organisaation ohella.

    * Anttila, Juha. S. 1940. Slangijengin jäsen.
    * Humaloja, Tauno. K. 1996. Slangijengin jäsen.
    * Janzon, Edvard. S. 1937. Slangijengin jäsen. Kumpulankatu.
    * Kauhanen, Erkki Johannes. Slangijengin jäsen. (Henkilötiedot löytyvät www.slangi.net.)
    * Lignell, Väinö. Valtiotieteen maisteri. Slangijengin jäsen.
    * Periviita, Pirkko. Slangijengin "vetäjä".
    * Raekallio, Tekla. S. 1950. Asuinpaikka Kruununhaka. Slangijengin jäsen. Isä lääkäri ja Norssin kasvatti Tapio Raekallio.
    * Soisalo, Arno. Slangijengin jäsen.