Sivu A9.html / 19.8.2005 / (c) Johannes 050 596 2390


  QWE


  JOHANNEKSEN HAASTATTELUT

   SLANGI.NET
   STADIN SLANGI
   STADILAISUUS
   JOHANNES
   SLANGIVISA-KIRJA
   STADIN STYGET -CD  SLANGI.NET

  1. Huomenta, Johannes, en kai häiritse, mutta olisi muutama kysymys. Käyhän? Saatko tästä Slangi.netistä paljon rahaa?
  Joo, häiritset. Mutta, kysymyksiin. Ei, en saa juuri mitään - parina vuotena tuli muutamia kymmeniä markkoja pikku-ilmoituksista, mutta nekin loppu ku ilmoittajat katto kylmästi tota ns. kontaktihintaa, ja siinähä mä jään aina jälkeen Hesarista ja muista vastaavista. Ei tää oo tipan vertaa mikään bisnes, jos sitä ajat takaa ...

  2. Avustuksia kuitenkin tullut, vai?
  Stadin Slangi ry on jonkin verran avustanut alkuvuosina Slangi.nettiä, siitä lämmin kiitos yhdistykselle, tuki on tullut lähinnä yhteisten esitteiden rahoituksena.

  3. Entä valtio, Helsingin kaupunki, yliopisto, tms?
  Eipä ole herunut. Tiedonjulkistamisvaroja, Kulttuurirahaston kirstunvartijoita ja Stadia mä oon lähestyny kirjeitse. Mut eipä oo kuulunu mitää. Mut oisko toimittajalla jotai muuta kysyttävää, ku toi fyrkka on täs Slangi.netis niin sivu-asia.

  4. Okei, okei, älä hiilly Johannes, nämä nyt yleisöä kuitenkin kiinnostavat. Miten Slangi.netistä on tieto levinny, tiedätkö? Tunnetaanko näitä sivuja missään?
  Joo. Ohan siitä, varsinki 1999 olin, tai siis minä ja Slangi.net, oltiin aika mones lehdessä ja telkkarissakin käytiin Lauantaivekkarissa, ja hilluminen erilaisissa hakemistoissa ja portaaleissa sen ku lisääntyy vuos vuodelta. Että julkisuutta on tullut, mutta sitä kyllä tarvitaankin, eihän ois mitään idistä duunaa tällasii sivuja, jos ei ketään tietäis näistä.

  5. Kuinka laaja tämä sinun sivustosi on?
  Noit "osastoja" on joku 16, niis jaostoja oisko 6-8 per "osasto" ... perusivujen määrä vaihtelee yhden ja parinkymmenen välillä. No sanotaan näin, et jos printtaat koko "roskan", ni 1000 A4-ei riitä, 1300?, se kertoo noin summittain tän koon.

  6. Mitä sivut sisältävät?
  Kääk, ca´moon, toimittaja, mistäs sulle oikeen maksetaan. SLANGII. Mut tsekkaa ite, millä lailla, emmä jaksa alkaa selittään...

  7. Khröhöm. Kauanko tämä Slangi.net on ollu verkossa? Ja onko loppua näkyvissä?
  Oisko ollu vuodesta 1998 ... Ja mä pidän näitä sen verran ku jaksan, katotaan sen jälkee mitä sitte ... en viel tiä.


  STADIN SLANGI

  1. No panepa muutamalla sanalla selväksi, mitä tämä Stadin slangi oikeen on.
  * Stadin slangi on tietyn joukon helsinkiläisten puhekieltä, ei siis kaikkien lähestulkoonkaan, ja aidoimmillaan se elää kieltä taitavien stadilaisten keskusteluissa kaduilla ja toreilla, kahviloissa ja ravintoloissa. Slangin taitajien lukumäärästä en osaa sanoo mitään...no, tuskin kukaan muukaan.

  * Ikää sillä on reilut sata vuotta ja sen juuret on 1800-luvun lopun siirtolaisperheissä, ku flyttas landelta tänne Stadiin. Se on vahvistanut omaa jengiä ja se ollut osana sitä, et on yleensä joku, tietty henkilö, identiteetti-juttu.

  * Se on sit ollut halveksittu epäkieli, varsinki sata vuotta sitte ku suomen kielest yritettii karsii svetisismejä - ruotsalaisuuksia - ja toisaaalta 1910- ja -20-luvuilla ku "pahamaineiset sakilaiset" otti sen omaks kielekseen.

  * Puhetilanteissa slangissa viestejä välittyy myös eleiden ja ilmeiden kautta; lisäksi vaikuttaa kans muut tilannekohtaiset tekijät. Kirjallinen slangi antaakin vain kalpean kuvan värikkäästä Stadin slangista. Käytännön syistä kuitenkin enin osa tallennettua slangia on kirjallisessa muodossa.

  2. Milloin ja missä Stadin slangi syntyi?
  Tarkkaa syntymähetkeä ei ketään tiedä, mut uskotaan, et se synty 1800-luvun kahtena viime vuosikymmenenä Helsingissä, Pitkänsillan pohjoispuolen työläiskortteleissa tänne muuttaneiden suomen- ja ruotsinkielisten perheiden lasten ja nuorten keskuudessa. Tukholman slangi ollu kai joku esikuva?

  3. Miksi se syntyi?
  No, auttamaan erikielisten lasten ja nuorten keskinäistä viestintää, se liittyi kans kotiseudultaan uuteen miljööseen muuttaneiden perheiden identiteetin etsintään sekä oman ryhmän kiinteyden lisäämiseen.

  4. Oliko se vain työläispoikien kieli?
  Suurin merkitys sillä oli työläisperheiden lasten elämään, ja poikien joo. Likat on alkanu heittää slangii vast noin parinkymmenen viime vuoden aikana. Oppikoululaisten samantyyppisen kielen henkilökohtainen käyttö päättyi ja päätty työläisperheitä huomattavasti aikasemmin.
  Mut se vanha slangi säily monella staralla koko elämän ajan. Nythän slagi alkaa olla vaan nuorison kieli, tollasten 12-18-vuotisten.

  5. Sanoit "staralla", poppareitako tarkoitat?
  No tasan en. Perinteisesti "stara" tarkottaa gamlaa stadilais-äijää, mut nykysinhä se on toi pop-stara, joku sellanen rokki-idoli...

  6. Mistä kielistä slangi on sekoitettu?
  Aika monesta, slangin syntyvaiheessa sitä sanotiin kans "Sörkan esperantoksi". On arvioitu, että alussa ruotsinperäisten sanojen osuus oli 70-75%, venäjän 5%:n tienoilla, loput suomen puhe- ja kirjakielestä ja murteista, yksittäisiä sanoja vaikka mistä, jiddishistäkin.

  7. Sanoit, et syntyvaiheesssa ... onko slangi jotenkin muuttunut?
  Heh, arvaa vaan! Nykysin väännetään slangisanoi suomesta ja enkusta, eniten. Ruotsin osuus on tippunnu aika rankasti, mut venäjän satakunta slangisanaa on pitäny puoliaan ihmeen hyvin: bonjaa, snaijaa, tsaiju, ...

  8. Entä tämä "Sörkkä" vai "Sörkka"?
  No suurin osa siel ennen asuneista sanoo "Sörkka", ja "Sörkkä" on taas muualla suositumpi. Mä sanon aina et "Sörkka", mut kyl kumpikin on muusta ihan oikeen.

  9. Mitä on "kunnon slangi"?
  "Kunnon slangi" on yleensä sitä, ku slanginpuhuja on itse oppinut kotikulmillaan lapsuudessa ja nuoruudessa. Nykyslangi on sen bamlaajalle ihan yhtä "kunnon slangii". Must tuntuu, et slangi on jotenki viel intiimimpi ku joku "normaali" puhekieli, sen "puhtaus" on monelle tärkeetä.

  10. Puhutaanko vanhaa slangia enää missään, vai onko se jo kuollut ja kuopattu?
  Perinteistä vanhaa slangia käytetään yhä vähemmän, ihan biologisistakin syistä. Hakaniemen, Kallion, Sörkan, Vallilan ja Hermannin kahviloiden miesporukoissa, joo ja Röbankin sitä voi kuulla. Niin ja Stadin Slangi ry:ssä sitä kuulee, mut sielläki ihan liian vähä!

  11. Eli kuinka moni osaa slangia ja käyttää päivittäin?
  Kuka sen tietää, niinku mä jo sanoin, en minä ainakaan ... sanoisinks 5.000 - 30.000, voi olla jokin muukin määrä. Mutta ymmärtäjiä on varmaan yli kymmenkertainen määrä käyttäjiin verrattuna, luulisin.

  12. Siis slangi kuolee, "monttubileet" on slangilla edessä lähitulevaisuudessa?
  Kuolee ja ei. Se on toi määritelmäkysymys, mitä Stadin slangi on... vanha slangi hiipuu vähitellen, mut nuorten keskuudessa elävä slangi voi hyvin, sanotaanks sitä nyt sitte koulu(lais)slangiks tai "antinormatiiviseks" nuorisoslangiks ... Eli ainakin Itä-Helsingin hiphoppareiden biisit on täynnä slangii ja toisaalta "stadintava kokki", Garamin Sami vääntää nykyslangii työkseen.

  12. Okei. Ovatko nämä Stadin Slangi ry:n vai teidän yhteiset kotisivut, vai?
  Ei ja ei. Yhdistyksellä ei ole vielä kotisivuja, mutta näille mun sivuille oon rakentanut pienen kokonaisuuden Stadin Slangi ry:stä, yhteistyössä yhdistyksen kanssa, meil on sellane "symbioottinen" suhde, heh...

  LISÄYS: Stadin slangi ry on saaanut omat kotisivunsa!
  Linkki Slangi.netin alkusivulla.


  STADILAISUUS

  1. Mitä stadilaisuus on?
  No se on osan helsinkiläisistä kotiseuturakkautta, siinä se.

  2. Ei kaikkien?
  Ei. Se on stadilaisten eli semmosten ku on asunu tääl ikänsä tai melkeen, diggaa helvetisti tätä mestaa ja bonjaa ainakin snadisti slangii.

  3. Ai, paljasjalkaisten, keitä he muuten ovat?
  Paljasjalkanen on sellane ku on födannu jossain, syntyny. Tullu siis paljain jaloin. Monesta stadilainen on aina paljasjalkanen, muuten ei voi olla. Mut mun mielestä jos on flytannu Stadiin jotain abaut 1-6 -vuotiaana, sekin voi tulla stadilaiseks.

  4. Eikö siis "stadilaiseksi" synnytä?
  Ei musta. Ei se syntymähetken sekunti, ku tulee mutsin klabbien välist maailmaan, merkkaa mitään. Emmä usko horoskooppiinkaan. Stadilaisuuuteen kasvetaaan, ku opitaan tsennaa tätä jengii ja näit mestoja ja systeemejä. Mut monet on täst mun kans kyl jyrkästi eri mieltä.

  5. Ai jaa. Oletko itse paljasjalkainen ja kuinka monennen polven?
  No olen paljasjalkanen, ja toisen polven eli mun faijaki oli födannu Stadissa, mä vuonna 1952, faija 1932. Meidän suku tuli Stadiin 1913, isoisä pyöri jonkun verran sakilaisten kanssa, et se kyl tsennas niiden slangii.

  6. Stadilaiset tunnetaan diivoina ja ne ovat aina esittämässä slangiaan. Mistä tämä johtuu?
  Ei pidä kutiisa! No stadilaiset tietenkin puhuu monesti omaa "murrettaan" niinku hämäläiset, turkulaiset, savolaiset, jne. Mut kunnon stadilaiset ei diivaile eikä bamlaa slangii sellaselle ku ei bonjaa, sehän ois tyhmää ja epäkohteliastaki. Ne ku on muuttanu tänne vuoden sisään, ne on pahimpii, leveimpii "statilaisii", ja munaa koko Stadin maineen.
  Ainoo snadisti diivailuu, ku vois sanoo, et "stadilaisen ei tartte diivailla", heh...


  JOHANNES

  1. Mites sä Johannes oot slangin oppinu?
  No, slangi opitaan yleensä pihoil ja kartsoil vanhemmilta kavereilta, joita ihaillaan ja matkitaan, mut mä opin slangin suurimmaks osaks faijalta. Se ku puhu himas oikeestaan vaan slangii, niin siinä tuli munkin opittuu slangii, snadisti ku pakosti. Mut kyllä mäkin sitä frendeiltä opin.

  2. Mistäs faijas sit slangin oppi, tiedätsä?
  Joo, tiedän. Faija oli Kallion, Linjojen ja Hakaniemen kundeja. Se sai avaimet kaulaasa öbaut 3-vuotiaana joskus 1935-36 ku sen vanhemmat lähti duunii. Se oppi snadina kartsojen tavat ja siinä sivus sit slanginki.

  3.Puhuitko sinä nuorena aina slangia? Entä nykyisin?
  No en ja en. Mun täytyy sanoo, et mä en oo koskaan ollu mikään erikoisen hyvä slanginpuhuja, bamlaaja. Jotkut mun nuoruudenkaveritki on ollu huuli pyöreenä, et miten mä oon messis näis slangihommis, ku en mä kuulemma skidinä slangii paljonkaa bamlannu. Mut tää liittyy kyl siihen, etten mä oo koskaan mitään muutakaaan kieltä paljoo puhunu, oon ollu vähä ujonsorttine kakara ja aikuinenki. Mä oon enemmänki kirjotellu ja lukenu aina kaikkee. Mut kyl mä nyt senverran slangii puhun, ettei mua savolaiseks kukaan luule, kai.

  4. Sä sanoit, et hommailet slangin parissa, paljonks sulla menee aikaa tähän, vaikka viikossa?
  Hmm, mitähän mä sanoisin. Ehkä tollasen 5-6 tuntii päivässä, se tekee öbaut 30-35 tuntii viikos, eiksje?.

  5. Älä kuseta.
  Joo joo, en. On se joo hintsusti liikaa, mut mä oon helkkarin kiinostunu täst hommasta, joka päivä oppii lisää, ja mulla kun on tota aikaa käytössä 25 tuntii vuorokaudessa. Ja yks bointsi on se, et aika ison osan duuneist teen helkkarin hitaasti.

  6. ???
  7. Mikä sai sinut innostuun slangista?

  Yleinen murteiden nousu, Stadin Slangi ry:n perustaminen ja ehkä mukana ollu myös pojan pätemisen ja kiitoksen tarvetta isän silmissä - vaikka faija delas jo 13 vuotta sitte. Mut mä uskon, et se tsiigaa mua jostain tuolt pilven päältä ja on mun hommiin tyytyväinen. Se ku oli karsee Stadi-diggari.

  8. Olet siis kuitenkin jonkinlainen Stadin slangi -guru?
  Höpsistä! Mä mikään guru oo. Se mitä mä oon, niin toimittaja, joka on helkkarin kiinnostunu omasta kotiseudusta, Stadista ja Stadin slangista. Mun päähomma on tuoda julki todellisten slangintaitajien juttuja, puhetta, ja vaalia muutenkin kotipaikkakuntani omaa kieltä.

  9. Muuten, vanhakos olet?
  Vanha. Täytin viime lokakuussa 2002 täydet viiskyt.

  10.Mitä teet elääkses?
  Olen toimittaja, tarkemmin sanottuna toimitussihteeri. Olin v 1983-2002 Kansan Uutiset -sanomalehden toimitussihteeri ja graafinen suunnittelija.

  11. Sanoit, tuota - että "olit"?
  Joo ... jäin vuoden 2002 alusta sairas-eläkkeelle. Kondis petti, et nyt mulla on periaatteessa aikaa duunaa näitä slangijuttuja, sen verran ku terveys sallii.

  12. Sä et ilmeisesti halua puhua ... tosta sairaudestas?
  Ei mul mitään häpeemist oo, mut en vaan haluuu elämöidä sillä, kaikilha jotain on ... Se kyl on sellane "vamma" ku rajottaa helvetisti mun elämääni, hidastaa kaikkee mitä teen, ja vetää ton mielenki joskus aika botneen ... se on Parkinson, jos tiedät, mut ei puhuta täs siitä tän enempää, käykö?

  13. No, voi vittu! Joo, annetaan olla. Tota onks sul lapsia?
  Hmm, on ja ei, heh. Kaks poikaa oon tehny, ne on 25 vee ja 20 vee, et onks ne nyt lapsia, tavallaan joo, tietenki. Toisest tulee joku atk-bisnesmies, tradenomi, ja toinen on enemmän sellane viherpiipertäjä/filosofi -tyyppi, ihan O.K.-kundeja kumpikin. Mut eine mun slangijuttui paljo diggaa. Kyl ne bonjaa, mut ne vaan kelaa ihan muita keissejä.

  14. Mikä elämässäsi on tärkeintä, ... slangi?
  Ei, heh. Tärkeintä on ihmiset mun lähelläni, ystävät ja sukulaiset, tutut ja vieraat. Vaikka oonki aika hiljanen äijä, tartten ihmisten seuraa, tai ehkä just siks.
  Sanohan joku ihmistä sosiaaliseksi eläimeksi. Lapseni, naiseni, äitini ... ja monet lähimmäiseni "pitävät mut hengissä", noin henkisesti. Ja jos mä olen kyenny saamaan Slangi.netin kävijöille edes jonkin verran hyvää mieltä, se olisi minusta hieno juttu. Periatteessahan me ollaan täällä kimpassa, jeesataan toisia sen verran ku voidaan, eiks je?

  15. Joo kiitoksia. Ai niin tosta sun nimestäs, oletko Johannes?
  Huh, selityksiä. Mun etunimethän on Erkki Johannes. Ja mua on eniten sanottu Ekiksi, varsinki läheisimmät ihmiset. Toiset sanonu Erkiksi, sekin ihan jees. Sitte mä oon ottanu "taiteilijanimeks" Erkki Johannes. Ja internetissä mä oon ollu Johannes tai chat-keskustelu-ohjelmissa ja monissa peleis mä oon JoyHan < Jo Han nes, joskus netissä myös NiteJoy, no se on tällasta leikkii. Jotkut sanoo Kauhis, heh. Mut kaikki on mulle ihan ok.

  16. Niin ja tietysti noi "triviaalit"?
  Joo. 190 cm ja yli 100 kiloo, paljonki. Lempiväri Bordeauxin punanen, harrastus: basket, lempparibändi The Beatles, -näyttelijöitä mm. DeNiro ja Diane Keaton, ohjaajia Woody Allen, Kaurismäet, lempisafka lihamakaroonilaatikko ja kinuskisafka, maitoo juon ja puolikuivaa valkkarii, lonkeroo ja skottilaista viskii, en polta, ... emmä jaksa enää ...

  17. Sano viel lemppari- slangibiisis.
  Niit on kaks, mut jos on pakko panna järjestykseen nii Tuomari Nurmion "Tonnin stiflat" on number one ja kakkosena on Turtiaisen Arskan "Stadin Arska". Oon alkanu nyt itteki tekee slangisanotuksia, joku kolmisen kymmentä niit on. Ei ne ainakaan vielä oo noiden kahden tasoo, mut en mee sanoo ...

  18. Joo mitäs pidit kysymyksistä ... Johannes?
  No voi, Erkki. Kerranki asialliset ja hienot kysymykset. Ja eikö vastauksetkin ollu hyviä?
  Täydellisiä. Kun itse kysyy ja vastaa, niin haastattelutkin menee todella jouhevasti, heh.
  TEIT LEVYN SLANGIKSI, MIKSI?

  - No, ei mulla ollu mitää ideaa duunaa näist tällästä "kunnon" cd:tä, kelasin vaan tos jokune vuos sitte, et ois kliffaa relaa himas ja kuunnella omii stygejä. Tsögasin muistist kliffoja nuoruuden biisejä ja skrivasin niiden sanoitusten ”päälle” omat stoorini, mä ku en osaa yhtään ite säveltää. Niin muuten ekatki slangibiisit synty, Kulmien kundit skrivas väännöksii sen ajan iskelmistä Klubi-askin kanteen - että perinteitäkin tä's vaalin.
  - Sit panin ton Hyötysen Callen, se on muijan broidi, niin ja on kova rokkijäbä, shungaan ja skulaan akustisen skittan kans näit stygejä. Ja purkitin sitte niit snadilla md:llä, anopin bastun pukuhuonees, muuten.
  - Sit ku soitin joskus näit stygei mun frendeille, jotku alko kyseleen, et mist tota plattaa vois niinku slumppaa. Aloin tsekkaa, mitä mahiksii mul ois väsää ehta CD.
  - Mä skrivasin breivin buleille levyfirmoille, ja panin demon messiin, mut kaikki sönkkäs vaan jotain, et “ihan mielenkiintosta, mut just nyt ei sovi tuotantoon”. Tai et “meil on monta sataa cd:tä kuuntelussa, mut me otetaan kyllä myöhemmin yhteyttä”. Ei oo kuulunu viel ...
  - Panin sit kaikki fyrkat likoon, ”omat ja londatut” ja viel mun frendi Rami tuli jeesaan, ku sil on oma lafka. Ja täs ollaan, koht 500 cd:tä sylissä. (PS. Nyt menos kolmas 500:n painos).

  OLET SIIS SLANGI-GURU?

  - Mä mikää v*tun guru oo. Faija bamlas mulle vaan slangii mun ekat kymmenen vuotta ja sit pitsgul ja kartsoil tarttu lisää slangii boltsii. Ja kylhä mä slangii bamlaan, varsinki sillo ku me vanhan talon kundit treffataan ja vedetään bissee tai kossuu boltsii. Ku muistellaan gamloi aikoja, toi läppä muuttuu finskistä melkeen huomaamatta slangiks, ne ajat ja jutut on tallentunu boltsii slangiks. Mut enhän mä tietenkää koko ajan bamlaa.
  - Mä oon toimittaja, ku diggaa omaa synnyin- ja kotiseutuu ja haluu pitää snadisti yllä jotain perinteitä. Ja oon haastatellu ja tuonu framille tosi guruja - Bärtsin, Sörkan ja Valkan gamloi starbuja.

  MIKÄ ON PARAS LAULUSI?

  Tää on jännä juttu. Ne ku on kuunnellu cd:n, on pitäny parhaana stygenä 8-9 eri lauluu. Eli hyvin on suosio hajonnu, mikä ihan jees.
  Mulle toi "Faijasa boitsu" on henkilökohtasin, "Tää mun Stadini on" hieno sävellys ja loistava solisti, samoin "Kossuu boltsiin" -stygessä. "Glaiduu aikaa" on tavallaan koko levyn tiivistelmä, "Söde pellavapää" toimii must hienosti. "Espa rulaa" - siihen oon mieltyny ja samoin "Oiva boltsi", ku oli mun eka sanoitus, ja tää varmaan 50. versio! Larry vetää hienosti "Raflan skemman", mikä on tupattu slangia täyteen ja tarina on kaunis ja "Kurvis hengattii" - siinä paras kertosäe. "Biitsillä Stadin" on meno päällä ja niin on "Millon dokataan". "Kaveria jeesataan" -laulu ns. yhteiskunnallisin.
  Yleisöäänestyksen varmaan voittas "Sporakuski".

  MITÄ SANOISIT SLANGISTASI?

  - Tän CD:n slangi on sellasta 50-60 -lukujen Bärtsin läppää ja messis on vähän vanhempaaki kamaa. Ja joku styge, esim ”Biitsillä Stadin”, vilisee aika uutta sanastoo.
  - Mut se voi jotain staraa hämmentää, et mä oon surutta sekottanu eri aikojen slangii, ihan tahallaan - niihä muiski elävis kielis tehdää. Eli jos mä kerron nyt jostai 50-luvun jutusta, mä en käytä vain sen ajan sanoi, oonhan mä eläny sen jälkeen ja oppinu uusii asioita ja uusii slangisanoiki. Must on turha stikkaa hyvii sanoi veks vaan siks, et ne on passannu jo faijalle ja mutsilleki.
  - Ja ei tietenkään just noin oo varmaan missään bamlattu, styget on "tiivistettyy" slangii, slangisanoja on ihan liikaa. Eli ihan sama juttu ku muunkin (suomenkielisen) lyriikan kanssa: runot ja laulurunot on aina tiivistyksii.

  - Jotkut on heittäny, et nää mun styget on “stydii kamaa”, jotkut taas, et ne on “p*rseestä ja syvältä”. En mä tiedä, ei kaikkien tartte kaikkee diggaa.
  - Nää sanoitukset on mun juttu, parempaan en oo nyt pystyny. Ja bulit thänksit mun frendeille ku hoiti ton musan. /RL


  Johannes